vrijdag 28 juni 2013

Hoezo vertrouwen? Column van Bart Hendriks

Een groot deel van de BV Nederland lijdt op dit moment het meest van het lijden dat men vreest. Er zijn grote zorgen over de (nabije) toekomst en daarom zijn we allemaal, naar goed calvinistisch gebruik, in de zuinigheidsmodus geschoten.

Door Bart Hendriks [1]


Hierdoor krijgen we dus precies datgene wat we willen voorkomen. Onze branche lijdt inmiddels al wel serieus. De omvang van de ellende is enorm. Dit komt het vertrouwen in de nabije toekomst zeker niet ten goede.

Het gebrek aan vertrouwen is daarmee tegelijk de oorzaak en het gevolg van al deze problemen. In het boek van Stephen M.R. Covey met de titel The Speed of Trust neemt deze schrijver ons mee in de complexiteit van het onderwerp vertrouwen. Herstel gaat via de route: “Vertrouwen in jezelf” en dan via verschillende stappen naar uiteindelijk weer “maatschappelijk vertrouwen”. Zijn basisadvies start dus feitelijk met: Verbeter de wereld en begin bij jezelf.

Op dat punt is nog veel werk te doen. Ik zie momenteel namelijk erg veel zaken die gericht zijn op de korte termijn (het overleven) en die onze branche ver terugwerpen als het gaat om vertrouwen. Elke dag hoor ik weer nieuwe voorbeelden die ons verder het drijfzand in doen zakken en zeker niet bijdragen aan het zo gewenste vertrouwen. U wilt voorbeelden? Wat vindt u van gefikste faillissementen met wonderbaarlijke doorstarts, laakbaar betalingsgedrag naar zzp’ers/leveranciers/onderaannemers en gebrekkige betalingen aan medewerkers? Het gebeurt elke dag en het is onaanvaardbaar.

Overigens dragen veel opdrachtgevers evenmin bij aan het herwinnen van vertrouwen door oneigenlijk te profiteren van de huidige situatie. De tenderprocedures die zij volgen leiden alleen maar tot dumpprijzen (door mij op deze plek ooit kamikaze-offertes genoemd) waarop een inschrijver nooit fatsoenlijk kan functioneren.

We moeten ons beseffen dat we samen een geweldig vak hebben, dat een goede bijdrage kan leveren om de BV Nederland te onderhouden en klaar maakt voor de toekomst. Met dat beeld voor ogen heb ik er, ondanks alles, wel vertrouwen in!

[1] Bart Hendriks is Algemeen directeur van Hendriks Coppelmans Bouwgroep. Dit artikel is eerder gepubliceerd in Cobouw en is met goedkeuring van betrokkenen op onze website geplaatst.